neděle 30. listopadu 2008

Benjamin Graham


Benjamin Graham a finanční krize

Je to jako výhodný výprodej, říkal o pádech akcií guru investorů Benjamin Graham.

Představte si, že jste sběratelé, kteří shromažďují obrazy nebo starožitný nábytek. Vaše sbírka se každoročně rozrůstá a nabývá na hodnotě. Jednoho dne ale na všech galeriích a starožitnictvích ve městě začnou viset obrovské cedule s nápisy „Výprodej!“, popřípadě „Slevy až 50 procent!“. V takové chvíli pravděpodobně nebudete litovat, že byste svou sbírku nyní prodali za méně než před rokem. Naopak, začnete nakupovat další umělecká díla a budete se těšit z toho, že za ně zaplatíte pouze zlomek jejich skutečné hodnoty.

Stejně by se na nynější finanční krizi měli dívat lidé, kteří investují na trhu s cennými papíry.

Alespoň takový je pohled Benjamina Grahama, otce takzvaného hodnotového investování
do akcií a dluhopisů a autora Inteligentního investora, zřejmě nejvýznamnější knihy, jaká kdy byla o investování napsána.

Graham, který je profesionálním vzorem miliardáře
Warrena Buffetta, prosazoval způsob investování, jenž je založen na snaze nakupovat akcie kvalitních společností za tak nízké ceny, aby se vytvořil určitý bezpečnostní polštář. Ten by měl zaručit, že o peníze nepřijdeme ani v případě, že se ve své analýze spleteme.

Pokud se nám takto levné akcie podaří získat, máme je držet co nejdéle, ať už jdou světové trhy momentálně nahoru nebo dolů. Tento názor nám poskytuje odlišný náhled na všudypřítomné informace o propadech světových burz v souvislosti s finanční krizí. Namísto paniky se totiž dá na věc pohlížet jako na požehnání.

Ekonomický redaktor časopisů Money a Time a jeden z nejuznávanějších amerických komentátorů Jason Zweig přišel, byť v nadsázce, dokonce s představou, že by se o akciových propadech mělo v televizi a v tisku mluvit pouze pozitivně. „Představte si, že moderátor jen krátce oznámí: Akcie jsou dnes ještě levnější, Dow poklesl o dalších 2,5 procenta při mohutném objemu prodeje. Je to čtvrtý den v řadě a akcie pořád zlevňují! … Tento rok poklesly ceny již o padesát procent, což z nich dělá koupi, jaká tady již roky nebyla. Někteří prominentní analytici jsou však ještě optimističtější a očekávají další pokles ještě tento týden!“

Pan Trh

"Představte si, že vlastníte malý podíl v soukromém podniku, který vás přišel na tisíc dolarů.

Jeden z vašich společníků, pan Trh, je velice ochotný a úslužný. Každý den vám říká, kolik si myslí, že má váš podíl hodnotu, a navíc vám nabízí, že za tuto cenu můžete nakoupit další podíly, nebo je naopak prodat.

Někdy jsou jeho názory na hodnotu přesvědčivé a odůvodněné skutečným vývojem podniku a vyhlídkami, o nichž víte.

Na druhé straně se pan Trh relativně často nechává svést přílišným optimismem, nebo naopak neopodstatněným strachem a jeho návrhy ohledně hodnoty vám připadají poněkud přitažené za vlasy - ať již na jedné nebo druhé straně," říká slavná Grahamova metafora.

Trh má totiž podobu úředně uznaného blázna, o jehož občasné pošetilosti všichni vědí. Nedává proto velký smysl řídit se podle toho, že tento blázen denně vykřikuje, jakou hodnotu má váš majetek a že byste se z tohoto důvodu měli dnes cítit dobře, nebo naopak špatně.

V reálném životě by někoho takového nikdo neposlouchal, ale ve finančním světě si podle Grahama necháváme od tohoto šílence ochotně radit a rezignujeme na kontrolu založenou na vlastních názorech.

Hlavním a nejtěžším úkolem pro "inteligentního investora" je podle Grahama zabránit sobě v tom, abychom sabotovali vlastní investiční úsilí tím, že bychom nakupovali jen proto, že pan Trh křičí "Nakupuj!", a prodávali jen proto, že křičí "Prodej!".

Zdroj

Kdo je Benjamin Graham?

úterý 25. listopadu 2008

Peter Lynch


Peter Lynch je známý americký investor, který se proslavil především svým působením v čele fondu Fidelity Magellan.

První akcie si koupil během studia na střední škole. Šlo tenkrát o firmu 
Flying Tiger, nákladní aerolinie. Firma rostla především díky dopravě amerických vojáků do Vietnamu. Výdělek pomohl Lynchovi zaplatit si vysokoškolská studia na Wharton School. Akcie Flying Tiger byly jeho první ten bagger, což je nepřeložitelný výraz pro investici, která se zhodnotí mnohanásobně. Prý slovo zavedl sám Peter Lynch a dnes je v cambridgeském výkladovém slovníku angličtiny. V pouhých 46 letech odešel Lynch do penze, protože se chtěl věnovat rodině.

Úspěšně řídil fond 
Fidelity Magellan. Vždyť 1000 dolarů vložených v roce 1977, kdy se ujal jeho řízení přineslo v roce 1999 28 tisíc dolarů! Ve srovnání s Warrenem Buffettem to sice bylo o dva řády méně, ale přesto to stačilo v anketě o největšího investora století v roce 1999 na druhé místo, samozřejmě hned za Warrenem Buffettem.

Hodnota "jeho fondu" rostla v průměru o 
29,9 % ročně. Z portfolia 20 miliónů dolarů udělal za třináct let 14 miliard! Dnes už ale Lynch nemá na starosti, kromě osobních, žádné investice. Nadále ale zůstal místopředsedou představenstva společnosti Fidelity Magellan&Research a pomáhá vzdělávat další generace investorů.

Jaká je strategie Petera Lynche?

Řídí se vlastním rozumem, ne náladou na trhu. Jeho heslem je: Investujte do toho, co znáte! Příležitost lze nejlépe objevit v oboru, kterému rozumíte. To jsem celý život dělal i já, i když se někdy nedařilo.

Jaké jsou nejčastější chyby?

Častou chybou je hodnocení minulých trendů. Budoucnost nenajdete ve zpětném zrcátku, napsal ve svém bestselleru 
Beating the Street. Klíčem k úspěchu je průzkum mnoha firem. Kdo obrátí nejvíc kamenů vyhrává!

Před časem koupil Lynch podíl ve firmě 
SafeScript Pharmacies. Následovala ho řada drobných investorů. Počátkem roku 2003 měla tato firma tržní kapitalizaci 125 miliónů dolarů, ale o rok později zbankrotovala. "To, že něco koupím já neznamená, že to bude fungovat.", dodal tenkrát na svou omluvu. Ani investiční génius není neomylný.

Další text o 
PL najdete např. 
zde.

Zdroj


pondělí 24. listopadu 2008

Donald Trump o investování

Dostala se mi do rukou velmi dobrá knižní publikace od Donalda Trumpa s názvem „TRUMP“. Kniha je rozdělena na čtyři části: nemovitosti, peníze, podnikání a mediální činnost. Vše je napsáno velmi jednoduchým a srozumitelným stylem a kniha se výborně čte. Trump je prostě showman a zdatný řečník. Není se tedy čemu divit, že je dnes nejlépe placeným řečníkem na světě a za jedno vystoupení dostává honorář i přes 1 milion USD.    

Přiznám se, že když jsem knihu začal číst, tak jsem zažíval místy rozporuplné pocity. V polovině publikace mě přešly. Rady, které Trump zájemcům dává, jsou velmi praktické a evidentně vycházejí z dlouholetých zkušeností v podnikání a především z tvrdé práce. Ten člověk je nezmar. Žádné teorie, nýbrž praxe!

Dovoluji si vybrat něco z textu:

„Dobří investoři jsou dobrými studenty. Je to tak jednoduché. Denně strávím hodiny čtením finančních deníků, jako je The Wall Street Journal, Forbes, New York Times,…. Ale čtu i knihy a časopisy, protože nikdy nevíte, odkud přijde příští skvělý nápad. Měli byste mít přehled o všem, co se děje v oblasti vašeho podnikání i mimo něj….“

„I když jste mladí, nemyslete si, že nemáte dost zkušeností na to, abyste přišli s dobrým investičním nápadem. Když mi bylo dvaadvacet, měl jsem nejlepší nápady.“

„Trh je šílené, propojené monstrum a vy musíte znát, jak změna v jedné části ovlivní celé monstrum – jinak vás rozdrtí.“

„Pokud si můžete dovolit mít portfolio, i když jde o pouhých deset tisíc dolarů, je dobré to konzultovat s odborníky. Je to choulostivý byznys a odborníci, přestože nejsou mágové, jsou schopni spravovat peníze lépe než vy. Celý den sledují trh, takže jim věřte. Spousta hlupáků se zbláznila do programů na internetu a myslela si, že vydělá miliony, jenže většina z nich přišla o všechno.“

Nejhorší , co můžete udělat, je nechat peníze jen tak ladem na kontě. Vaše peníze by měly vždy pracovat. Měli byste přemýšlet o penězích jako o vašich zaměstnancích. Také byste nechtěli, aby vaši zaměstnanci jen tak seděli, tak to nedělejte ani s vašimi penězi. Ani v té nejhorší ekonomice neexistuje omluva pro to, když strkáte peníze do matrace.“ 

Více o knize najdete zde.



Citát - George Soros


"Nejde o to, zda máte pravdu nebo ne, důležité je, kolik peněz vyděláte, když pravdu máte a kolik ztratíte, když ji nemáte."




Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

neděle 23. listopadu 2008

100 géniů světa (10/07)


Britové vybírali největší osobnosti podle kreativity a intelektu.

George Soros se umístil na 3.místě!


Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

George Soros


George Soros (* 12. srpna 1930) je maďarský rodák a americký finančník židovského původu.

George Soros, vlastním jménem Schwartz, se narodil v roce 1930 v Budapešti. V sedmnácti letech emigroval do Anglie poté, co v Maďarsku zavládl komunistický režim. Zde absolvoval prestižní London School of Economics.

Po několika letech, strávených ve společnostech zabývajících se investováním na kapitálových trzích, se již o zkušenostmi obohacený Soros stěhuje do Spojených států. Píše rok 1956. Zde zakládá Soros mezinárodní investiční fond Soros Fund Management LCC a zároveň se stává jeho prezidentem.

Od roku 1969 řídí Soros fond Quantum, s nímž během několika let dosahuje vysokého průměrného ročního výnosu přesahujícího hranici 30%. Pod jeho vedením se tento fond stává na několik let jedním z nejúspěšnějších investičních fondů na světě.

I přes všechny tyto nemalé úspěchy, kterých George Soros dosáhl na poli mezinárodních kapitálových trhů, je pro většinu světa téměř neznámou osobou. Neznámou osobou, která se zapsala hlouběji do paměti širší veřejnosti až poté, co dokázala počátkem 90. let v měnovém souboji porazit italskou a poté britskou centrální banku.

Píše se rok 1992. Hospodářství celé Evropy prožívá množství nejrůznějších okem viditelných i skrytých měnových turbulencí. Východní Němci mění své socialistické marky za tvrdé západní v poměru 1 : 1, československé koruny se dělí na české a slovenské a vlády západoevropských zemí dál experimentují s "Evropským mechanismem směnných kurzů", předchůdcem dnešního eura. Do toho všeho se do Evropy dostává hospodářská recese, která zakotvuje ve Velké Británii a v Itálii.

Pod tíhou hospodářské recese začíná britská libra spolu s italskou lirou razantně oslabovat a naopak německá marka výrazně sílí díky vysoké poptávce po této měně. Tu přitom negenerují žádné neviditelné magické síly. To pouze spolková vláda "vysává" desítky a desítky miliard marek z trhu a investuje je do obnovy své nově připojené východní části. Proti svému přání tak dál a dál posiluje svou už dostatečně pevnou a nadhodnocenou měnu.

K tomu všemu se v Německu začíná zvyšovat inflace, podporovaná vysokým růstem cen a platů ve východním Německu. Proti takto vysoké inflaci se snaží zasahovat německá Bundesbank tím, že zvyšuje své úrokové sazby. Svým krokem tak dává přednost dalšímu posilování své měny na úkor ostatních (Itálie a Velká Británie).

Měnové nůžky v Evropě se proto začínají čím dál více rozevírat. A to přitom "nesmějí". Většina zemí je totiž členem již zmíněného "Evropského mechanismu směnných kurzů", což znamená, že se měny těchto zemí nemohou pohnout z určitých mantinelů stanovených předchozí dohodou. A to jak nahoru, tak dolu.

V tento okamžik se do hry zapojuje George Soros. Ten si moc dobře uvědomuje, jako ostatně celá řada dalších ekonomů a měnových spekulantů, kam až může tato situace dospět. Vždyť je to tak jednoduché a jasné. Velká Británie a Itálie potřebují slabou měnu kvůli podpoře svého hospodářství a zároveň jí nesmějí mít tak slabou, aby vypadly z "domluveného měnového koše". Existují tedy jen dvě možnosti: Buďto budou tyto země držet své měny nad domluvenou hranicí za cenu obrovských finančních nákladů nebo je nechají padnou a tím si zkomplikují (popřípadě dokonce uzavřou) cestu k EURU.

Krátce řečeno: Některé evropské měny drží v jednom koši pouhé přání několika politických představitelů a nikoliv reálné ekonomické prostředí. Soros byl přesvědčen, že tímto magnetem je jen to pouhé přání a ve vhodný okamžik se pustil do boje.

První šla na mušku Itálie. Skupina spekulantů, ve které George Soros nemohl chybět, začala spekulovat na pokles italské liry a za krátko slavila úspěch. Italská centrální banka si moc dobře uvědomila, že proti obrovskému (nejen) spekulativnímu kapitálu nemá šanci bojovat a proto raději nechala svou měnu padnout. Tím zároveň musela opustit společný měnový koš.

Na řadu tedy přišla Velká Británie. Ta si umínila, že svou libru za každou cenu v měnovém koši udrží a nad spekulativním nájezdem zvítězí. V zásobě měla střelivo v podobě několika miliard liber a možnost zvyšování úrokových sazeb. Ta druhá možnost byla ale celkem nepoužitelná. Zvýšením úrokových sazeb by Bank of England jen prohloubila současnou hospodářskou recesi. Zmíněného úskalí britské centrální banky si byl George Soros moc dobře vědom a na to také sázel.

Útok tedy začíná. Soros spouští prodej britských liber a postupně se k němu přidávají další. Bank of England libry nakupuje. Takhle se to opakuje v několika vlnách a pokaždé na to padnou miliardy liber z britského centrálního trezoru. Na obou stranách barikády se odehrává psychologický souboj o to, kolik má soupeř v zásobě ještě peněz na prolomení nebo naopak na udržení měnové minimální hranice.

Z panických kroků britských politiků, ujišťujících veřejnost, že jejich země zůstane v každém případě v pevném měnovém režimu, bylo však již znát, že tím, komu dochází dech bude spíše centrální banka.

Ta se ještě v poslední chvíli pokusila devalvaci libry zabránit zvýšením úrokových sazeb, ale ani to nepomohlo. Prostor pro další zvýšení už neexistoval a utrácet další miliardy liber již nemělo smysl. Krátce nato libra devalvuje a evropský mechanismus směnných kurzů se rozpadá.

Během těchto několika málo dnů si George Soros vydělal dvě miliardy dolarů a Velká Británie si za tuto dobu vypěstovala alergii k jednotnému evropskému měnovému systému, ke kterému se opět po několika letech většina zemí vrátila.

Tady lze tedy nalézt velkou část odpovědi na to, proč se z Velké Británie stal odpůrce současné jednotné měny euro.

Od dob pádu britské libry se George Soros stal ve finančních kruzích velice respektovanou osobou a to i přes to, že se mu během finanční krize v Rusku podařilo s fondem Quantum spoustu peněz prodělat. Podobně tomu bylo i s pádem technologických titulů na americké burze v roce 1999, kde spekuloval na splasknutí investorské bubliny. Bublina sice splaskla, ale o rok později, než Soros odhadoval. Sorosovy úspory se díky této nevydařené investici rázem ztenčily o několik stovek miliónů dolarů.

Jeho pověst zkušeného investora tím tím ale příliš neutrpěla. Soros se naopak od této chvíle začal z rizikových investic přesouvat do konzervativních pozic, a spolu s ním tak učinil i fond Quantum.

O tom, že Sorosova slova mají i dnes světovou váhu, se lze přesvědčit poměrně snadno. Stačí se podívat na dnešní euro-dolarové turbulence. Bez komentáře a přímé účasti Sorose se prostě neobejdou.

Jak jsme se před nedávnem dozvěděli ze slov bývalého gruzínského prezidenta Eduarda Ševarnadzeho, bez přímé účasti Sorose (a jeho peněz podporujících opozici) se neobešlo ani jeho "sametové" svržení.

V poslední době se však George Soros věnuje spíše neziskovému sektoru a své zkušenosti ze světa finanční praxe a teorie zpracovává do celé řady knih. Z nich si připomeňme například tyto tituly: "Alchemy of Finance" (1987), "Soros on Soros: Staying Ahead" (1995), "The Crisis of Global Capitalism" (1998) a "Reforming Global Capitalism" (2000).

Vedle svých investorských aktivit se George Soros intenzivně věnuje neziskovému sektoru. Svůj majetek čítající hodnoty 8 mld. dolarů postupně rozděluje mezi nadace, které pomáhal založit (např. Open Society Fund - jím založená nadace v roce 1979), i mezi ostatní instituce zabývající se převážně výzkumem a poradentstvím na poli ekonomie. Stranou nezůstávají ani ostatní charitativní činnosti, které Soros nadšeně podporuje.


George Soros - Wikipedie


Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

Blogy

Abeceda podnikání a investování Akcie Akcie CZ AKCIE KOMODITY FOREX * Dr.Jan Hýsek Akcie online! Aktuální seznam pojišťoven a seznam zdravotních pojišťoven najdete na seznamu www stránek Byznys magazín tedy podnikání, investice, internet, osobní rozvoj a lidé Finanční a investiční weby Hedge fondy se snaží o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů Hledáte investora či projekt k investování? Obojí najdete na Investoři.net Chcete prodat či koupit firmu? Hledáte investora pro váš projekt? Vše najdete na Investoři.net How to invest in stocks for the beginner - http://www.stocks-commodities.eu/news/how-to-invest-peaks-and-valleys/ iAkcie Investování pro začátečníky Isaac Asimov, robot a 3 zákony robotiky Jak vydělat peníze na burze Komodity pro začátečníky Linkovník Magazín pro Muže Nejlepší české blogy Osobnosti a vůdci Otázky a odpovědi v oblasti finance, investice, podnikání a internet Poradce SEO blogy Seznam fakultních nemocnic Seznam pojišťoven Seznam www Seznam zdravotních pojišťoven Top 44 SEO blogs Volby WarrenBuffett.cz - aneb jak vydělat na burze miliony Zajímáte se o to, které jsou nejlepší firmy v ČR a EU? Sledujte Top Firmy! Zprávy online! Mini Žena Oční lékař a jeho oční poradna