úterý 25. listopadu 2008

Peter Lynch


Peter Lynch je známý americký investor, který se proslavil především svým působením v čele fondu Fidelity Magellan.

První akcie si koupil během studia na střední škole. Šlo tenkrát o firmu 
Flying Tiger, nákladní aerolinie. Firma rostla především díky dopravě amerických vojáků do Vietnamu. Výdělek pomohl Lynchovi zaplatit si vysokoškolská studia na Wharton School. Akcie Flying Tiger byly jeho první ten bagger, což je nepřeložitelný výraz pro investici, která se zhodnotí mnohanásobně. Prý slovo zavedl sám Peter Lynch a dnes je v cambridgeském výkladovém slovníku angličtiny. V pouhých 46 letech odešel Lynch do penze, protože se chtěl věnovat rodině.

Úspěšně řídil fond 
Fidelity Magellan. Vždyť 1000 dolarů vložených v roce 1977, kdy se ujal jeho řízení přineslo v roce 1999 28 tisíc dolarů! Ve srovnání s Warrenem Buffettem to sice bylo o dva řády méně, ale přesto to stačilo v anketě o největšího investora století v roce 1999 na druhé místo, samozřejmě hned za Warrenem Buffettem.

Hodnota "jeho fondu" rostla v průměru o 
29,9 % ročně. Z portfolia 20 miliónů dolarů udělal za třináct let 14 miliard! Dnes už ale Lynch nemá na starosti, kromě osobních, žádné investice. Nadále ale zůstal místopředsedou představenstva společnosti Fidelity Magellan&Research a pomáhá vzdělávat další generace investorů.

Jaká je strategie Petera Lynche?

Řídí se vlastním rozumem, ne náladou na trhu. Jeho heslem je: Investujte do toho, co znáte! Příležitost lze nejlépe objevit v oboru, kterému rozumíte. To jsem celý život dělal i já, i když se někdy nedařilo.

Jaké jsou nejčastější chyby?

Častou chybou je hodnocení minulých trendů. Budoucnost nenajdete ve zpětném zrcátku, napsal ve svém bestselleru 
Beating the Street. Klíčem k úspěchu je průzkum mnoha firem. Kdo obrátí nejvíc kamenů vyhrává!

Před časem koupil Lynch podíl ve firmě 
SafeScript Pharmacies. Následovala ho řada drobných investorů. Počátkem roku 2003 měla tato firma tržní kapitalizaci 125 miliónů dolarů, ale o rok později zbankrotovala. "To, že něco koupím já neznamená, že to bude fungovat.", dodal tenkrát na svou omluvu. Ani investiční génius není neomylný.

Další text o 
PL najdete např. 
zde.

Zdroj


2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Působivý článek. Jen tak dál, jen tak dál. :-)

Unknown řekl(a)...

Michale díky, budu na tom pracovat :)

Navíc toto téma mi přijde býti více než zajímavé.

Blogy

Abeceda podnikání a investování Akcie Akcie CZ AKCIE KOMODITY FOREX * Dr.Jan Hýsek Akcie online! Aktuální seznam pojišťoven a seznam zdravotních pojišťoven najdete na seznamu www stránek Byznys magazín tedy podnikání, investice, internet, osobní rozvoj a lidé Finanční a investiční weby Hedge fondy se snaží o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů Hledáte investora či projekt k investování? Obojí najdete na Investoři.net Chcete prodat či koupit firmu? Hledáte investora pro váš projekt? Vše najdete na Investoři.net How to invest in stocks for the beginner - http://www.stocks-commodities.eu/news/how-to-invest-peaks-and-valleys/ iAkcie Investování pro začátečníky Isaac Asimov, robot a 3 zákony robotiky Jak vydělat peníze na burze Komodity pro začátečníky Linkovník Magazín pro Muže Nejlepší české blogy Osobnosti a vůdci Otázky a odpovědi v oblasti finance, investice, podnikání a internet Poradce SEO blogy Seznam fakultních nemocnic Seznam pojišťoven Seznam www Seznam zdravotních pojišťoven Top 44 SEO blogs Volby WarrenBuffett.cz - aneb jak vydělat na burze miliony Zajímáte se o to, které jsou nejlepší firmy v ČR a EU? Sledujte Top Firmy! Zprávy online! Mini Žena Oční lékař a jeho oční poradna