neděle 14. prosince 2008

George Soros: Nepočítal jsem s tím, že to bude tak zlé

Americký investor George Soros je zvláštní postavou světa financí. Na jednu stranu se nechvalně proslavil v roce 1992, kdy svými spekulacemi položil na lopatky mocnou anglickou centrální banku Bank of England. Na druhou v Praze a dalších postkomunistických zemích v té době financoval provoz Středoevropské univerzity a jiných nevládních organizací. 

Na jednu stranu se na trhu dokáže obratně pohybovat a obhajuje málo průhledné obchody takzvaných hedge fondů, na stranu druhou ale volá po silnější roli státu a přísnější regulaci trhu v nynější celosvětové finanční krizi. 

Soros sám však žádný rozpor nevidí. Svou filantropií si prý černé svědomí neléčí a vždy hrál podle pravidel. "Leží mi na srdci blaho obecné, nikoli jenom moje," říká.

...Navzdory obrovským záchranným akcím vlád a centrálních bank se světové hospodářství nezklidňuje. Burzy klesají, milionům lidí hrozí nezaměstnanost. Stále více podniků upadá do problémů, počínaje firmou General Motors v Detroitu a konče BASF v Ludwigshafenu. Už jste něco takového zažil? 
Ještě nikdy. Aktuální situace je opravdu dramatická a fenomenální. Už několikrát jsem předpovídal, že přijde nejtěžší finanční krize od roku 1930, ale abych pravdu řekl, nepočítal jsem s tím, že to bude tak zlé. Ta nynější předčila má nejhorší očekávání.

Bylo politickou chybou dopustit zářijový úpadek Lehman Brothers?
Byla to osudná chyba. Nikdy bych si nepomyslel, že úřady prostě nechají padnout tak velkou banku.

Bude takových obětí ještě víc?
Možná ano. Nyní se všichni bojí o Citibank, jednu z největších bank na světě. A další kandidáti na úpadek už stojí ve frontě. Situace je skutečně tak špatná, jako byla ve třicátých letech minulého století - s tím rozdílem, že jsme se z minulosti poučili. Tentokrát nepřipustíme totální kolaps finančních trhů. Vydáme všechny peníze světa, abychom mu zabránili.

Jste jedním z nejmocnějších a nejúspěšnějších spekulantů světa a v uplynulých měsících jste se výrazně podílel na finančním dění. Jak se vyrovnáváte s tím, že jako spekulant vyděláváte na obchodu, který také může škodit společnosti?
V pozadí vaší otázky je nesprávné obvinění. Já vždycky hraju podle pravidel. Zároveň se pokouším ta pravidla vylepšovat. Požaduji změnu pravidel, i když na ní osobně nevydělám. Leží mi na srdci blaho obecné, nikoli jenom moje.

Jste skutečně ve finančním soukolí jen tak malé kolečko, jak předstíráte? Když vetujete ceny obilí, rýže nebo ropy, následují vás mnozí investoři. Škodu pak mají lidé, kteří si tyto potraviny či energii nemohou dovolit. Svými výroky můžete rozhodujícím způsobem ovlivnit trh.
Od té doby, co jsem se stal veřejně známou osobou, mužem, jenž položil Bank of England, jsem považován za finančního guru, který může ovlivňovat trhy. Způsobilo mi to mnoho morálních problémů. Musím se teď na veřejnosti víc držet zpátky - protože opravdu mohu trhy ovlivňovat, stejně jako například americký investor Warren Buffett. Proto se chováme patřičně odpovědně.

Opravdu svět potřebuje nechvalně proslulé investiční hedge fondy?
Jsem přesvědčen, že hedge fondy jsou velmi efektivním způsobem uložení peněz. Na druhou stranu dobře vidím rizika. Pracují především s půjčenými penězi, proto vyvolávají nestabilitu trhů. Vyvozuji z toho princip, že všude, kde jsou ve hře půjčené peníze, potřebují trhy regulaci.

Dosud jsme mluvili o těch, kteří na finanční krizi prodělávají. Má také své vítěze?
Velkým vítězem by se snadno mohla stát Čína, pokud si budou tamější držitelé moci počínat šikovně. Ale jestli se jim nepodaří problémy vyřešit, také by nakonec mohli všechno prohrát. Dopustí-li se režim chyb, mohlo by to v Číně vyvolat skutečnou politickou krizi. Teď je ještě předčasné vyhlašovat vítěze.

Je možné, že se Barack Obama stane prvním prezidentem "postamerické epochy", tedy doby, kdy Spojené státy ztratí svou ekonomickou sílu a přitažlivost?
Když bude Obama moudrý, bude spolupracovat s Čínou, aby krizi vyřešil ve prospěch všech. Jestli to neudělá, všichni zažijeme globální recesi, protože Amerika sama nemá sílu odstranit všechny škody, které způsobila.

Distributed by The New York Times Syndicate.
___

George Soros (*1930) 
Americký finančník a filantrop židovského původu se narodil v Budapešti. Roku 1946 svou vlast opustil a devět let žil v Anglii, kde studoval na London School of Economics. V roce 1956 přesídlil do USA a začal se věnovat finančním spekulacím. Roku 1970 spoluzaložil investiční společnost Quantum Fund, jejíž výdělky tvoří základ Sorosova bohatství. 
Velkorysou část zisků věnuje na podporu a rozvoj demokracií v zemích bývalého sovětského bloku. Roku 1979 v New Yorku založil Open Society Fund, který mj. napomáhal činnosti oponentů totalitního režimu v Československu. Síť jeho nadací v současnosti působí ve více než 30 zemích. Roku 1992 založil Středoevropskou univerzitu s hlavním sídlem v Budapešti. 
George Soros je předsedou Open Society Institute a Soros Fund Movement. Řadí se ke stovce nejbohatších lidí světa, ročně věnuje na rozvoj otevřené společnosti 450 až 500 milionů dolarů.

Vystavil

Přidat.eu záložkuPřidat.eu RSS

Žádné komentáře:

Blogy

Abeceda podnikání a investování Akcie Akcie CZ AKCIE KOMODITY FOREX * Dr.Jan Hýsek Akcie online! Aktuální seznam pojišťoven a seznam zdravotních pojišťoven najdete na seznamu www stránek Byznys magazín tedy podnikání, investice, internet, osobní rozvoj a lidé Finanční a investiční weby Hedge fondy se snaží o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů Hledáte investora či projekt k investování? Obojí najdete na Investoři.net Chcete prodat či koupit firmu? Hledáte investora pro váš projekt? Vše najdete na Investoři.net How to invest in stocks for the beginner - http://www.stocks-commodities.eu/news/how-to-invest-peaks-and-valleys/ iAkcie Investování pro začátečníky Isaac Asimov, robot a 3 zákony robotiky Jak vydělat peníze na burze Komodity pro začátečníky Linkovník Magazín pro Muže Nejlepší české blogy Osobnosti a vůdci Otázky a odpovědi v oblasti finance, investice, podnikání a internet Poradce SEO blogy Seznam fakultních nemocnic Seznam pojišťoven Seznam www Seznam zdravotních pojišťoven Top 44 SEO blogs Volby WarrenBuffett.cz - aneb jak vydělat na burze miliony Zajímáte se o to, které jsou nejlepší firmy v ČR a EU? Sledujte Top Firmy! Zprávy online! Mini Žena Oční lékař a jeho oční poradna